Quantcast
Channel: Xanthiona
Viewing all 149 articles
Browse latest View live

Plafond in salon en keuken motorjacht Xanthiona aangebracht

$
0
0

Extra latten tussen de spanten

Bijna 3 weken duurde het om het plafond in de salon en keuken te installeren van ons motorjacht Xanthiona. Vooraf was al voorspeld dat het een moeilijke maar ook zware klus zou worden. Moeilijk, omdat  tussen de spanten, die om de meter zitten, extra latten moesten worden aangebracht om te voorkomen dat het plafond gaat doorhangen. Het was zwaar omdat alles boven je hoofd gemonteerd moet worden en daar is het lichaam en de spieren niet op ingericht. Het was dus echt afzien.

Extra isolatie

Er was genoeg ruimte tussen de plafondplaten en de bij de bouw aangebrachte purlaag voor extra isolatie. Het aanbrengen hiervan maakte de klus extra moeilijk, omdat de isolatie op maat gesneden moest worden rondom de latten.

De plafondplaten moesten er recht in, na veel rekenen en puzzelen heb ik uiteindelijk het hele plafond eerst plaat voor plaat uitgetekend op de latten. Ook het evenredig en in lijn brengen van de spotjes vergde het nodige rekenwerk.

Voor de grote gastenkamer had ik in Duitsland al plafondplaten gekocht van de Bauhaus. Deze platen hebben 10 jaar garantie, en zijn vanwege de slechts 10 mm dikte, vooral ook licht. Bovendien zijn ze maar 17.5 cm breed. Ze worden met klemmetjes vastgezet, hoe smaller de platen, hoe meer klemmen. Probleem was echter wel hoe aan meer van die specifieke plafondplaten te komen. Gelukkig zijn er inmiddels een paar Bauhaus zaken in Nederland, o.a. in Hengelo.

Voordat ik het plafond kon aanbrengen, moest ook de lekkage bij het middelste raam worden opgelost. Met wat extra rubberstroken er tussen lijkt dat nu opgelost.

DSC04416

Dat zit er strak in.

DSC04414
En eindelijk alle kabels weggewerkt.

 



Eerste grote vakantiereis voor motorjacht Xanthiona

$
0
0

Eindelijk hebben we de eerste grote vakantiereis gemaakt met ons motorjacht Xanthiona. De reis naar Duitsland in 2011, de terugreis in 2015, enkele kleine tochtjes op de Randmeren en het Wolderwijd rekenen we nog niet als echte vakantiereis. Nu de Xanthiona circa 95 % klaar is werd het ook wel eens tijd. Zeker om de boot nog beter te leren bedienen en om te ervaren of alle apparatuur en systemen voldoen.

De city tour, rondje Rotterdam

Het werd een city tour, een rondje Rotterdam; van Strand Horst naar Amsterdam Marina, Haarlem, Leiden, Delft, City Marina Rotterdam, Gouda, Amsterdam Marina terug naar Strand Horst. Totaal 292 km, 38 motoruren, 14 dagen, ca. 320 liter brandstof. Bij 1400 toeren vaart de Xanthiona 13 km/uur. Dit hebben we meestal aangehouden, behalve waar een lagere snelheid werd aangegeven.

We zijn onder ca. 80-90 bruggen doorgegaan, het stuk van Gouda naar Amsterdam Marina telde er al 35. Over het algeheel weinig hoeven wachten voor de bruggen, meestal ontstond er wel een konvooitje van 5 of meer schepen samen en dan werden de bruggen meestal vlot opgedaan. Pech voor ons natuurlijk als er dan weer even een brug was van bijvoorbeeld 4.30 meter hoogte, waar dan bijna iedereen onder doorvaart en wij moeten wachten op opening. Ik had de hoogte van de Xanthiona op de 1e dag nog eens precies nagemeten: 5.90 meter (bovenkant toplicht) met antennes naar beneden. Met antennes recht omhoog 7.00 meter.

Op de route van Leiden naar Delft waren 3 vaste bruggen met een doorvaarthoogte van 5.60 meter. Daar hebben we de radarbeugel naar beneden gedaan en bij passage had ik nog ca. 30-40 cm speling. Twee dagen later op de Schie heb ik de radarbeugel nog een keer gekanteld omdat ik geen zin had om eindeloos te wachten op opening van de brug in de A20 bij Schiedam met 5.50 meter doorvaarthoogte. De spoorbruggen hebben over het algeheel 7.00 meter doorvaarthoogte. Zo bleek ook bij Gouda, waar ik net met het puntje van de antenne langs de onderkant van de brug schraapte.

Verder geen problemen met de apparatuur of de systemen van de Xanthiona. Wel zijn er nog steeds heel weinig mogelijkheden voor het lozen van zwart (toilet) water, ik werd daarom gedwongen op een gegeven ogenblik om het zwart water overboord te pompen.

We hebben ook 2 dagen zonder walstroom, op de stroom van de accubank geleeft, daarna was de accubank voor 40 % leeg. In principe ga je met loodzuur accu’s nooit beneden 50 %. Ik had zelf gehoopt dat we het ca. 4 dagen uit kunnen houden op de accu’s. Misschien het leefpatroon wat aanpassen, minder stroom verbruiken, bijvoorbeeld minder koffie en thee drinken. We hebben in de 2 weken, 115 kWh verbruikt, ca. 8.2 kWh per dag.

De Xanthiona in Haarlem

De Xanthiona ‘vastgelopen’ in Leidschendam vanwege een wielren evenement

In Delft hadden ze een groen in plaats van een rood tapijt voor de Xanthiona uitgelegd

De Xanthiona in Delft

De Xanthiona in de entrepothaven van City Marina Rotterdam

De Xanthiona in Gouda

De Xanthiona in Marina Amsterdam (2 x)


Ventilatie gekoppeld aan huisautomatisering op motorjacht Xanthiona

$
0
0

Toch niet zo’n goed idee deze Passad M108 fancoil

Een aantal malen is het probleem van condens en ventilatie al ter sprake gekomen op dit weblog over motorjacht Xanthiona, zie berichten Voorkomen van condens en Condens wordt een probleem. Eerder had ik het idee om geforceerd lucht van buiten naar binnen te blazen via een ‘fancoil’. Deze bestond uit een warmtewisselaar aangesloten op de centrale verwarming en een flinke ventilator. Op deze manier komt er wel verse lucht binnen, maar of je ook daadwerkelijk de condens kwijt bent is maar de vraag. Het apparaat maakte ook nogal veel herrie, dus ik zocht iets anders.

De compacte Zehnder WHR918

Afzuigen van ‘vervuilde’ lucht en condens leek me beter, maar dan zuig je in principe ook je warmte van binnen mee naar buiten, een verspilling van energie. Dit leidde tot de gedachte om een warmte-terugwin-installatie (WTW) te installeren. Zo’n apparaat gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Na meer dan een jaar zoeken, nadenken, installatiehandleidingen lezen en allerlei websites bezoeken, heb ik gekozen voor een compacte unit van Zehnder, de WHR918. Deze WTW heeft een rendement van 94 %, is zuinig en erg stil.

Het idee is om de WTW te koppelen aan het (KNX) huisautomatiseringssyteem. Het licht in de badkamer/toilet gaat aan via een sensor en de bedoeling is om ook direct de WTW in stand 2 of 3 te zetten zodra iemand de badkamer in gaat. Zolang er beweging is blijft het licht branden en de WTW in verhoogde stand ventileren. Als er geen beweging meer is gaat bijvoorbeeld het licht na 30 seconden uit en blijft de WTW, afhankelijk van hoe je het programmeert, nog 15 of 20 minuten doordraaien totdat alle vocht/condens van het douchen of de luchtjes weg zijn.

Het apparaat staat inmiddels op zijn plek en wacht op aansluiting. In eerste instantie had ik bedacht om de lucht van de badkamer beneden en de achterste en voorste slaapkamer af te zuigen. Met name voor de badkamer/dag toilet is dit belangrijk in verband met vocht van het douchen en eventuele luchtjes van het toilet. Ook verwacht ik eigenlijk dat de voorste en achterste slaapkamer het minst worden geventileerd en dat de kans op condens/vocht groot is. De toevoer van verse lucht zou dan beneden in de hal zijn en naar de woonkamer/salon. Op zich zou er dan circulatie van de lucht moeten ontstaan. Wel had ik bedenkingen of de slaapkamers voldoende worden geventileerd omdat de afzuiging om de hoek van de deur zit en de verse lucht onder een kier onder de deur naar binnen komt, de lucht legt dus maar een korte weg af.

Ventilatie-overzicht

Op het internet lees ik dat er allerlei bouwbesluiten zijn en dat in principe verse lucht niet afgezogen, maar altijd aangevoerd moet worden in een slaapkamer. Na enig puzzelen denk ik dat het beter is om inderdaad verse lucht toe te voeren aan de slaapkamers en woonkamer en dat dan lucht vanuit de badkamer en de hal worden afgezogen. Voor de circulatie van lucht lijkt me het ook beter, je krijgt een betere verloop van de lucht van boven (woonkamer) naar beneden richting de hal. Ik geloof ook dat als je de verse lucht een slaapkamer binnen blaast, dat het dan beter in alle hoeken komt en dat er beter geventileerd wordt.

Perilex aansluiting. Hoe zit dat?

Nu nog uitzoeken hoe het precies zit met de perilex aansluiting. Het idee is om de WTW continu te laten draaien (perilex aansluiting L3) en dan stand 2 en 3 (perilex aansluiting M/L2 en H/L3) via het huisautomatiseringsysteem in te schakelen. Ik denk dat ik stand 3 gebruik voor het ventileren van de badkamer (ca. 15-20 minuten) en stand 2 gebruik in het geval ik denk dat het vochtig is in de boot en ik handmatig via het touchscreen deze stand wil in schakelen. Ook kunnen er luchtvochtheidssensors op het huisautomatiseringssysteem worden aangesloten, die er dan voor zorgen dat automatisch de WTW in een hogere stand gaat totdat een bepaald lager niveau van luchtvochtigheid wordt bereikt.

Ik ben wel benieuwd hoe het gaat met de warmte in de slaapkamers. Als ik ’s winters namelijk de verwarming in deze kamers op laag houdt, dan zal waarschijnlijk door de WTW verse en enigszins verwarmde lucht de slaapkamers in worden geblazen en zal vermoedelijk de temperatuur daar stijgen. Hoeveel is nog te bezien.


WTW weggewerkt in de kast op motorjacht Xanthiona

$
0
0

WTW en luchtkanalen

In het vorige bericht (ventilatie gekoppeld aan huisautomatisering) schreef ik uitgebreid over de redenen en achtergrond om een warmte-terug-win (WTW) unit te installeren ter voorkoming van condens en om luchtjes en vocht uit de gastenbadkamer/dagtoilet af te voeren. De WTW is inmiddels geinstalleerd, aangesloten en functioneert zoals verwacht. Het aanbrengen van de luchtkanalen had de nodige hoofdbrekens. Ten eerste moest ik, omdat de aansluitingen dicht bij elkaar zitten, diverse bochten uitproberen die langs elkaar en over elkaar heen moeten. Ook wil ik de kanalen zo weinig mogelijk in het zicht hebben en het heeft enkele weken gekost om het geheel zo goed mogelijk weg te werken. Eigenlijk had ik dit vooraf moeten bedenken, dan waren ze nog beter weggewerkt achter de betimmering.

De verse lucht wordt nu de achterslaapkamer, de gastenslaapkamer en de keuken in geblazen. De afvoer van ‘vervuilde’ lucht gebeurt vanuit de hal beneden, zodat een maximale circulatie van lucht ontstaat.

WTW in kast

De WTW is nu weggewerkt in de kast in de doorloop naar de achterslaapkamer. Er komen nog schuifdeuren voor. De kast heeft een deel voor hangkleding direct naast de achterslaapkamer en een deel met legplanken naast de hal. In dat deel kunnen zaken als beddegoed en schone badlakens worden opgeborgen.

WTW in kast

De WTW is permanent aan en erg stil op de (standaard) stand 1. Zodra er iemand de badkamer/toilet binnengaat, gaat de WTW in stand 3 voor extra afvoer.

Het programmeren in het huisautomatiseringsysteem (gebaseerd op het KNX protocol) gaat nog niet helemaal zoals ik wil. De WTW gaat aan zodra de sensor beweging detecteert en blijft dan ook aan gedurende 15 minuten. Om de WTW niet onnodig in stand 3 te zetten, wil ik eigenlijk dat de WTW pas aangaat als het (toilet) bezoek langer duurt dan 1 minuut, ik ben nu wat nog aan het vechten met de juiste instelling van alle parameters van de sensor en de actuator.

Instelbare parameters voor motion detector

Schuifdeurkast in doorloop motorjacht Xanthiona klaar

$
0
0

De Xanthiona is een Almarine 1700 met een oorspronkelijk ontwerp voor 2 motoren met een motorruimte over de volledige breedte van het schip. Door maar 1 motor te installeren kan de motorruimte veel kleiner zijn en ontstaat er ruimte voor een doorloop van het midden naar achteren langs de motorruimte. De doorloop is een prima plek om een grote schuifdeurkast te maken. In het vorig bericht beschreef ik de installatie van een warmte-terug-win (WTW) installatie en de start van de schuifdeurkast (WTW weggewerkt in de kast)/ De kast is inmiddels klaar met ook de schuifdeuren gemonteerd. Genoeg bergruimte voor alle hangkleren, beddegoed, badlakens, etc.

Schuifdeurkast in doorloop

Ruimte voor beddegoed, badlakens, etc.

en hangkleren

Begin ladekast in hoofdslaapkamer motorjacht Xanthiona

$
0
0

Begin ladekast

De hoofdslaapkamer van ons motorjacht is zo breed dat aan stuurboordzijde een en-suite badkamer is geinstalleerd, aan de bakboordzijde blijft er nog genoeg ruimte over voor een halfhoge ladekast. De kast had lage prioriteit, maar inmiddels ben ik er mee begonnen en de basis is klaar. De 15 lades lijken me een probleem, ten eerste om ze aan te maken en allemaal ook nog eens identiek te krijgen, maar ten tweede vooral het uitlijnen van de fronten. De bedoeling is dat het lades worden zonder grepen die open gaan via zogenaamde push-to-open.

Basis halfhoge ladekast in hoofdslaapkamer

De keuze is hier tussen goedkope ladegeleiders met vast front, waarbij het exact uitlijnen van de fronten nagenoeg onmogelijk is. Of, meer geld uitgeven aan de Hettich Quadro 4D met verstelmogelijkheden in 4 richtingen, waarmee het uitlijnen van de fronten goed mogelijk zou moeten zijn. Ik ga eerst eens een setje bestellen en wat experimenteren.

Als het bevalt kan ik ook eindelijk de lades maken in de TV-kast en de servieskast in de salon, de kast in beide badkamers en alle lades die onder de bedden moeten komen.

Hettich quadro 4d

Herhaling moeilijke plafondklus op motorjacht Xanthiona

$
0
0

Het monteren van het plafond in de salon en keuken van ons motorjacht Xanthiona vorig jaar was een flinke moeilijke klus. Ik wist dat ik de klus beneden nog een keer moest herhalen voor de hal, de gastenbadkamer, de kleine gastenkamer/wasruimte en de hoofdslaapkamer. Eerst moest net als op de bovenverdieping de hoofdspanten volledig uitgevlakt worden om een mooi recht plafond te krijgen. Elke 1 meter is er een spant, maar er is risico op doorbuiging van de plafondpanelen als ze alleen per meter worden ondersteund. Daarom is er tussen de spanten op 50 cm een extra lat bevestigd. Deze zijn deels een beetje ingesneden in de bestaande PUR isolatie en verder met een flinke hoeveelheid extra PUR vastgelijmd. Al met al zat er ca. 3 weken werk in het uitvlakken.

Ca. 4 jaar geleden had ik het plafond in de grote gastenkamer gemonteerd met plafondpanelen van Bauhaus. Gelukkig is er inmiddels een Bauhaus in Hengelo (en Groningen), waar ik vorig jaar een zelfde set had gekocht voor de salon en keuken en eind februari moest ik andermaal naar Hengelo om een voorraad panelen te halen.

De bekabeling van de verlichting wordt ook op benedenverdieping weggewerkt boven het plafond, dus de plaats voor de spots moet direct worden vastgesteld en aangemaakt.

Extra latten tussen hoofdspanten

Uitgevlakt plafond

Voorbereiding voor de spots

Plek voor verdeeldoos en KNX module

CV eindelijk aangestuurd via KNX op motorjacht Xanthiona

$
0
0

Al een tijd liep ik te prutsen met het KNX huisautomatiseringssysteem op ons motorjacht Xanthiona om de centrale verwarming aan te sturen. Met het huisautomatiseringssysteem schakel ik via een aantal Zennio Z38i touchscreens een deel van de verlichting, de ventilator van 1 van de badkamers en de raamopener. Via diverse bewegingssensoren in het system gaat het licht beneden in de hal automatisch aan. In de gastenbadkamer zorgt een sensor ook voor het licht en gaat automatisch de afzuiging van de warmteterugwininsstallatie (WTW) in stand 3 voor de afvoer van condens en luchtjes.

Zennio Z38i touchscreen voor KNX huisautomatiseringssysteem

Met de ETS software kun je de diverse KNX modules naar eigen voorkeur programmeren. Met behulp van de handleidingen van de KNX modules en wat speurwerk op het internet lukte het me tot nu toe om de modules in te stellen zoals ik het wilde hebben. Echter het aansturen van de centrale verwarming lukte nog steeds niet, daar zijn heel wat uren lezen, proberen en prutsen in gegaan.

Zennio KNX module

Nadeel van het KNX systeem is een klein beetje dat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn en dat deze niet allemaal even goed beschreven staan. Een deel van het probleem was ook dat de CV een dieselgestookte ketel is die niet automatisch aan gaat als er warmtevraag is. Deze moet via een aparte module worden aangestuurd. Een tijd lang heb ik geprobeerd op de KNX gebruikersforums een tip te krijgen die mij verder zou helpen, er zijn echter weinig forums in Nederland. In Duitsland is men veel aktiever met KNX huisautomatisering.

Tijd dus voor externe hulp. Gelukkig kon EIB-Logic mij verder helpen. Zij gaven de tip hoe ik de module om de CV te schakelen, moest koppelen aan de thermostaat van het Zennio Z38i touchscreen. Ook moest de interne temperatuursensor van het scherm worden gecombineerd met de bron van de temperatuur onder 1 groepsadres. De handleiding zorgde hier voor wat verwarring die uitgebreid beschreef dat er een aparte klimaat pagina op het scherm aangemaakt moest worden met veel parameters en instellingen. Nadat ik een enkele temperatuur knop op het scherm had aangemaakt en deze via een groepsadres had gekoppeld aan de setpoint van de temperatuur functioneerde het zoals het moest.

Tip: koppelen interne sensor aan bron voor de temperatuur

Ik ben blij dat het nu werkt. Dit is een 1e stap naar verdere uitbreiding van het systeem. Voor de aansturing van een aantal centrale zaken ga ik de Zennnio Z38i in de keuken vervangen door de Zennio Z41 Lite. Die is besteld en onderweg. Die moet o.a. zorgen voor een centrale datum en tijd op alle schermen.

Ook met de weekklok van de Z41 wil ik in combinatie met de CV wat gaan stoeien. Om uiteindelijk de temperatuur per kamer in te stellen moet ik nog thermische kleppen en een specifieke verwarmingsmodule in het system opnemen.

Meer mogelijkheden met Zennio Z41 Lite

EIB-Logic gaf mij verder nog wat tips over het versturen van de status van de verlichting, zodat ook op het oorspronkelijke scherm zichtbaar wordt dat bepaalde verlichting uit is, als het op een ander scherm is uit geschakeld.


Drinkwaterfilter geinstalleerd op motorjacht Xanthiona

$
0
0

Hoe drinkbaar is het water dat uit een watertank komt? Zolang je veel verbruikt en de tank vaak bijvult met schoon drinkwater, dan blijft het water in de tank in principe schoon en vers. Maar is het ook 100 % vrij van bacterien en is het onderste laagje in de tank toch misschien van vorig jaar? Dan blijft de vraag of je dus veilig het water zo vanuit de tank kunt drinken? Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik deze week een drinkwaterfilter gemonteerd in het watersysteem.

Na enig onderzoek op het internet vond ik bij Waterfilterexpert een set voor ‘het gehele huis’. Een 3 stappen filter met een 0,5 micron sediment filter, een GAC (granular activated carbon) filter en een koolstoffilter. Dit moet voldoende zijn om het water uit de tank, ook al is het misschien enkele maanden oud, te kunnen drinken.

In eerste instantie had ik het filter voor de DAB hydrofoorpomp gemonteerd, maar de pomp kon het water niet voldoende oppompen vanuit de tank. Installatie van het filter na de pomp bracht verbetering, wel staat het filterhuis nu onder druk. Met een kogelkraan voor en na het filterhuis, kun je het systeem onder druk houden bij het verwisselen van filters.  Volgens Waterfilterexpert moet je elke 6 maanden de filters vervangen. 

Op onderstaande foto zie je het geinstalleerde filter. De toevoerbuis (links) lijkt wat lang, maar ik ben van plan om links van het filter nog een extra drukvat op te nemen in het systeem. De DAB hydrofoor heeft een drukvat van 1 liter en zelfs bij het omspoelen van een kopje slaat de pomp al aan. Een groter drukvat moet dat voorkomen.

3-fasen drinkwaterfilter

Utility room op motorjacht Xanthiona gereed

$
0
0

Het werd tijd om 1 van de laatste kamers op ons motorjacht Xanthiona verder af te werken. Een tijd geleden had ik al provisorisch een werkblad aangebracht, waar zo nodig een persoon op kan slapen. Voornaamste bedoeling van de kamer is eigenlijk om te wassen/drogen/strijken en bergruimte.

Bergruimte achter de trap in aanbouw

Het aanbrengen van het plafond, schuifdeuren en werkbladen inclusief al het schilderwerk kostte ongeveer 10 werkdagen. Het werk dreigde nog even stil te komen liggen omdat de verf voor het werkblad op was en na de derde poging om de juiste kleur bij te bestellen via het internet, ben ik naar een specialist gegaan die de juiste kleur wel kon mengen. Soms loont het dus om niet altijd de goedkoopste leverancier te nemen.

De ruimte achter de halfronde trap kan nu worden benut als bergruimte voor de kussens van de loungebank en ook onder het werkblad is genoeg ruimte voor de kussens van de bank op het achterdek. Alle recreatie middelen (ballen, luchtbedden, tennisrackets, diverse toebehoren, passen er ook nog in.

De nieuwe was-droogcombinatie kreeg ik samen met mijn zoon niet langs de draai van de trap. De enige oplossing om hem beneden te krijgen was hem aan touwen recht naar beneden te laten zakken met 4 man.

Heel secuur een exact vierkant gat zagen in de voorkant van de kast voor de schuifdeuren

Eindresultaat met de was-droogcombinatie onder het werkblad

Genoeg bergruimte voor alle kussens

 

Slechte route informatie voor motorjacht Xanthiona

$
0
0

Op onze tweede vakantiereis met de Xanthiona kregen we te maken met slechte route informatie. In principe willen we dezelfde route varen als vorig jaar, vanuit Strand Horst naar Rotterdam, via Amsterdam, Haarlem, Leiden en Delft.

In PC Navigo: Rijnlandsluis niet voor recreatie vaart t/m 10 augustus

 

Vanuit Amsterdam marina voeren we richting zijkanaal C om daar op Haarlem aan te koersen. Bij de brug over het zijkanaal C een mededeling van Rijkswaterstaat (RWS): Rijnlandsluizen voor recreatievaart geblokkeerd. Hm, Rijnlandsluizen, waar zijn die? Zoeken op kaart van PC Navigo (ons software navigatiesysteem), niet zo gauw te vinden! Snel naar beneden, ANWB waterkaart opgestart, zoeken, eindelijk, op onze route, de sluis bij Spaarndam. Er ligt een kleine sluis naast. Is die dan ook geblokkeerd? Telefoonnummer zoeken van het juiste waterschap, gevonden, bellen. Ja, kleine sluis ook geblokkeerd. Waarom staat dat dan niet ook op het bord RWS aan de ingang van zijkanaal C? Immers, er is dus geen doorgaand recreatieverkeer mogelijk naar het zuiden? Eh, ja.

 

Hier treft ook de schipper schuld. Ik had namelijk niet de laatste lijst met stremmingen gedownload in PC Navigo, dus varen op de bonnefooi werd in dit geval afgestraft. Na de download wordt de informatie in PC Navigo weergegeven, maar dat de kleine sluis er naast (de Kolksluis) ook gestremd is voor de recreatie, staat niet in de mededeling van RWS in PC Navigo. Ook niet op de site van Vaarweginformatie.nl, Overigens geeft PC Navigo aan dat de stremming t/m 10 augustus duurt en de site van Vaarweginformatie.nl geeft aan: tot nader bericht.

Bij RWS: tot nader bericht geen doorvaart voor recreatie vaart

 

Stremming morgen opgelost.

Right. We draaien om, terug naar Amsterdam. Dan gaan we wel dwars door Amsterdam, precies zoals we vorig jaar terug zijn gekomen uit het zuiden, we slaan Haarlem over en willen nu op Leiden aan. Nieuwe route ingevoerd in PC Navigo: de Zijlbrug bij Leiden wordt niet bediend, maar gelukkig alleen vandaag tot 22.00 uur, dan zijn we er nog niet en kunnen er morgen dan langs. Geen probleem dus.

 

 

Bij de Houthaven bij de ingang naar de doorgaande route door Amsterdam staat echter een mededeling bij de brug: 6 augustus, Leimuiderbrug wordt tot nader order niet bediend. OK, waar is Leimuiderbrug? Boot maar weer even aan de kant geparkeerd. In PC Navigo is het toch niet makkelijk zoeken. Wel wordt er een lijst gepresenteerd met alle objecten waar je route langs gaat, maar die is dan weer zo lang, dat het niet handig is. Flink scrollen, OK, gevonden: op onze route. Nog even op de ANWB kaart gekeken. Daar staat ook de hoogte bij: 2.60 meter. Daar kunnen we niet onder door. Toevallig vanochtend voor de zekerheid nog even de doorvaarthoogtes van de Xanthiona gemeten: totale hoogte met antennes 7.0 meter, antennes neergeklapt 6.0 meter, radar beugel neergeklapt 5.10 meter. We moeten om van noord naar zuid te varen ons houden aan de Staande mast route, speciaal voor schepen met doorvaarthoogtes van 6 meter of hoger.

Scrollen door lange lijst

 

We kunnen dus ook niet dwars door Amsterdam via Leiden naar het zuiden. PC Navigo geeft op de laatste gedownloade lijst geen blokkades aan. De site Vaarweginformatie.nl ook niet. Via Gouda dan? Nee, moet je ook langs de Leimuiderbrug.

 

De Staande mast route is dus volledig geblokkeerd? Daar lijkt het op. Is daar nog ergens anders enige informatie over? Op de site van Varen doe je samen.nl vind ik wel informatie over de Staande mast route, maar niets over stremmingen. Er wordt verwezen voor actuele informatie naar de site van Vaarweginformatie.nl,

 

Dan maar via het Amsterdam-Rijnkanaal proberen, zo kun je ook naar het zuiden. We trachten weer een overnachtingsplek te krijgen in Amsterdam Marina, maar die is volgeboekt vanwege het slechte weer dat er aan zit te komen, enkele nemen niet op, zijn gesloten (?) of zijn we te groot voor. In het begin van het Amsterdam-Rijnkanaal vinden we plek bij Jachthaven Bovendiep. Morgen willen we dan verder.

Ik zoek het allemaal nog eens na via het internet en nu blijkt dat waarschijnlijk de Leimuiderbrug toch wel geopend kan worden, althans via Is de brug open? vind ik onderstaande informatie:

Storing of toch geen storing?

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch wel open?

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al zijn we zeker niet erg tevreden over de route informatie die bekend wordt gesteld.

Route tweede vakantiereis motorjacht Xanthiona

$
0
0

De tweede vakantiereis met ons motorjacht Xanthiona ging grotendeels via dezelfde route als de eerste vakantiereis vorig jaar, naar Rotterdam Marina. In het vorig bericht, Slechte route-informatie, beschreef ik het gedoe met de geblokkeerde sluis in zijkanaal-C vlak voor Haarlem en de onbediende brug via de alternatieve route door Amsterdam.

Het lukte de dag erna om de reis dwars door Amsterdam te vervolgen naar Leiden. Bij Aalsmeer was er een klein probleem met de afstandsbediening van de boeg- en hekschroef. Door een volledig onverklaarbare oorzaak stoorde de afstandsbediening (van hetzelfde merk) van het jacht, waar we  tegen aan lagen gemeerd in afwachting van een open brug, op onze boeg- en hekschroef. Bij het wegvaren resulteerde dit in een onverwachtse beweging naar rechts en kwam de Xanthiona in aanvaring met het andere jacht. Iedereen uiteraard geschrokken en nadat de eerste paniek over was, was de conclusie dat het aan de electronica lag. Volgens de fabrikant is dit onmogelijk, maar het gebeurde wel. De schade aan het (belgische) jacht viel gelukkig mee, een paar krasjes in de verf, de Xanthiona had geen zichtbare schade.

De totale gevaren afstand was 203 km. De gevaren snelheid was grotendeels 12 km/uur en een paar stukken 9 km/uur. De verstookte 170 liter diesel resulteert in een verbruik van 1.2 km per liter.

Xanthiona op weg naar Rotterdam

Regelmatig rij ik ’s avonds over deze brug in Zaandam. Nu eens van de andere kant bekeken.

 

Xanthiona in Leiden

 

FirePro brandbeveiliging voor motorjacht Xanthiona

$
0
0

Eindelijk, na jaren is de motorruimte van ons motorjacht Xanthiona nu beveiligd tegen brand. Dit had uiteraard vanaf het begin gemoeten, maar andere prioritieiten, de kosten en niet wetend met welk systeem leiden tot uitstel. Diverse systemen zijn de revue gepasseerd, o.a.:

Voorbeed van aerosol blusunit Stat-X

Stat-X van Protec of AF-X, een aerosol blusmiddel
Rola marinefire met FM200 blusmiddel
PAFSS van Kling brandbeveiliging, een pneumatisch ontsteking met diverse blusmiddelen
-traditionele brandblussers met of zonder zelfontsteker
FirePro, een aerosol blusmiddel (voor werking van aerosol systeem klik op link)

Voorbeeld van FirePro aerosol blusmiddel

De CE verwijst naar ISO 9094-2 2002 Fire protection voor kleine schepen van 12-24 meter, die inmiddels al weer vervangen is door ISO 9094:2015 Fire protection voor kleine schepen tot 24 meter. Volgens de ISO moet een jacht met een motor groter vermogen dan 120 kW voorzien zijn van een permanent geinstalleerde brandblusinstallatie.

Deze permanente blusinstallatie mag manueel bediend worden of automatisch ontsteken. Bij manuele bediening moet de blusinstallatie geactiveerd kunnen worden vanaf de (hoofd-)stuurstand en als afstand tussen stuurstand en motoruimte ingang groter is dan 5 meter, dan ook manueel bediend vanaf motorruimte ingang. Een automatisch blussysteem moet een indicatie hebben dat het systeem geactiveerd is.

FPX 103C, het intelligente hart van het automatisch brandblussyteem

Bij de Xanthiona heb ik gekozen voor een automatisch brandblussysteem voor de motorruimte, omdat ik de motorruimte ook beveiligd wil hebben als we niet aan boord zijn. De motorruimte is namelijk meer een technische ruimte, met daarin o.a. veel elektra en electronica, enkele elektrische apparaten (hydrofoor, lader/omvormer en dekwaspomp), de centrale verwarming en in de toekomst een generator.  Alles is uiteraard volgens de voorschriften aangesloten en beveiligd, maar om elk risico uit te sluiten, ook als we er niet zijn, is een automatisch systeem beter.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor het aerosol blussysteem van FirePro, geleverd door IGVAB. Bij een aerosol blussyteem zit in de blusunit een zeer compacte chemische vaste stof. Bij activering zal de vaste stof zich omzetten in een ultrafijne aerosol blusstof. Voor de verdere uitleg en werking van een aerosol systeem, zie vooral de FAQ.  FirePro vind ik voor wat betreft de techniek, de blus kwaliteit, de mogelijkheden en prijstechnisch het meest gunstig.

FirePro FP2000, 100 mg per m3, genoeg voor de motorruimte van de Xanthiona

De installatie is deels zelf geinstalleerd en gecontroleerd en gecertificeerd door Westveer Multi-techniek. Het systeem bestaat uit een de FPX103C controle unit en een FP2000 blusunit. De controle unit is gemonteerd naast de ingang van de motorruimte en heeft de mogelijkheid om ook manueel te worden bediend.

3 mogelijke brandhaarden, rechts electronica/elektra, midden motor, links CV/genarator

In de motor/technische ruimte voorzie ik drie mogelijke brandhaarden, dat zijn aan de (op de foto) rechterzijde met veel electronica en elektra, de motor in het midden en aan de linkerzijde de CV en de toekomstige generator. Daarom heb ik gekozen voor de detectie van een mogelijke brand met Linear Heat Detection Cable, een hitte detectie kabel, die aan het plafond gemonteerd is boven de drie mogelijke brandhaarden. Bij brand zal de hitte een kortsluiting veroorzaken in de kabel, die via het controle paneel de FP2000 aersol blusunit zal ontsteken.

FPX 103C controle unit en externe sirene naast ingang motorruimte

Om de aanwezigen aan boord te waarschuwen is een externe sirene gemonteerd. Na branddetectie gaat de sirene af en zal na 10 seconden de FP2000 blusunit worden geactiveerd. De 10 seconden is instelbaar tot 30 seconden. De FPX 103C heeft de mogelijkheid om binnen de ingestelde vertragingstijd eventueel de motor uit te zetten en de motorruimte ventilatie uit te zetten. De motorruimte ventilator moet ik nog monteren en zal zeker op de FPX 103C worden aangesloten. In de motoruimte is eveneens een brandmelder gemonteerd die is aangesloten op een alarmsysteem dat via SMS en telefoon een aantal personen waarschuwt. Een beweegbare camera die vanaf de stuurpositie op de flying bridge is te bedienen, wordt in de nabije toekomst ook nog gemonteerd in de motorruimte.

Tent voor achterdek motorjacht Xanthiona

$
0
0

Uitgebreide discussies hebben we gehad over wel of niet een tent op het achterdek van ons motorjacht Xanthiona. Voordelen volgens het gezin: veel extra ruimte, meer schaduw tijdens zomerse dagen en het achterdek blijft droog (waardoor de 10 volumineuze kussens van de bank niet naar binnen hoeven). Nadelen volgens de eigenaar: delen van de tent zitten in de weg bij het aanmeren en het ziet er niet uit: de achterkant van de Xanthiona vind ik qua lijnenspel fraaier dan de voorkant.

Smalle tent, doorgang naar voren vrij

Volgens veel booteigenaren (tevens bewoners) in Rotterdam Marina geeft een tent alleen maar voordelen en krijg je er absoluut geen spijt van. Het wordt gezien als uitbreiding van je leefruimte, sommige eigenaren zitten er zelfs op mooie dagen in de winter er in.

Gezwicht voor de argumenten van het gezin, is Zeilmakerij Vermeer benaderd voor de mogelijkheden. Er waren 2 opties; een smalle tent waarbij de trappen van het zwemplateau en de doorgang naar voren vrij blijven, zie voorbeeld foto.  Er werd gekozen voor optie 2 met een tent over de volledige breedte van het achterdek.

Beugel boven de bank om de tent uit je nek te houden

Om te voorkomen dat de achterkant van de tent boven de bank te schuin zou staan werd er een beugel boven de bank gemonteerd. De tent is aan de achterkant nu mooi recht en zit niet in je nek. Met stevig plastic werd eerst een volledige mal gemaakt door Zeilmakerij Vermeer waarop ook de ramen werden ingetekend. Een week later werd de tent gemonteerd.

De ruimte binnen in de tent is echt enorm, een virtuele uitbreiding van de leefruimte.

 

Mal eerst volledig uit stevig plastic gemaakt

Tent over de volledige breedte

Een heel ander aanzicht: nog even wennen

 

 

Verwarming nu per kamer geregeld op motorjacht Xanthiona

$
0
0

Verdeler met thermo-elektrische kleppen

In maart schreef ik dat de verwarming eindelijk via het huisautomatiseringssysteem (domotica) werd geregeld, echter dat was toen nog met een centrale instelling van de temperatuur. Nu is het gelukt om het per kamer te regelen. Er zijn thermo-elektrische kleppen op de verdelers van de CV gemonteerd en een speciale verwarmingsmodule opgenomen in het huisautomatiseringssysteem.

De touchscreen schermen die al in de diverse kamers waren geplaatst voor het schakelen van het licht, zijn via het ETS4 softwareprogramma uitgebreid met een toets om de temperatuur in te stellen.

 

 

Zennio HeatingBox

De toets zorgt voor de aansturing van de juiste klep op de verdeler via de verwarmingsmodule. Bijna alle onderdelen van het huisautomatiseringssysteem zijn van Zennio, daarom heb ik in dit geval ook gekozen voor de Zennio HeatingBox met 4 uitgangen van 230 V. Ook heeft de HeatingBox een functie die onderkent of alle kleppen gesloten zijn of dat 1 van de 4 open is. Op het moment dat er warmte gevraagd wordt in 1 van de kamers, gaat de juiste klep open en stuurt de Heatingbox een signaal naar een relais die de CV ketel/pomp aan zet. Zodra alle kleppen gesloten zijn stuurt de Heatingbox weer een signaal naar het relais om de CV ketel uit te zetten.

 

 

Het hele huisautomatiseringssysteem functioneert via het zogenoemde KNX protocol. KNX is een Europa-breed protocol voor gebouw- en huisautomatisering dat wordt ondersteunt door alle grote Europese fabrikanten: Siemens, ABB, Hager, Zennio, Gira, Jung, Merten, etc. Het maakt niet uit of je modules van verschillende fabrikanten gebruikt, zolang ze voldoen aan KNX werkt het altijd samen. Je programmeert de modules door het combineren van diverse waardes in zogenaamde groepsadressen. Met ETS4 gaat dat op zich vrij eenvoudig, echter je moet wel de diverse functies van de modules begrijpen om de juiste combinaties te maken bij de groepsadressen.

Even zoeken tussen de vele waardes naar ‘alle kleppen gesloten’

In eerste instantie lukte het me niet om de juiste instellingen te maken, echter na advies van EIB-Logic werd het duidelijker. EIB-Logic adviseerde om vooral ook de monitor functie te gebruiken van ETS om te achterhalen wat er gebeurt op de KNX bus, dat hielp echt.

Na wat gepruts in de software lukte het om met de toetsen op de touchscreens de kleppen aan te sturen, de stap daarna was eenvoudig om het (KNX) relais aan/uit te zetten om de CV ketel aan/uit te zetten. Nu kan in elke kamer de temperatuur worden geregeld, onafhankelijk van de temperatuur in de andere kamers.

De waardes om de temperatuur in te stellen bij elkaar in 1 groepsadres


Status motorjacht Xanthiona op afstand bewaken (remote monitoring)

$
0
0

Afgelopen week was er een probleem met de stroom op ons motorjacht Xanthiona. De Xanthiona ligt momenteel in Rotterdam en is bewoond, maar op afstand kan ik niet zien hoe het staat met de walstroom, de staat van de accus en of er tanks vol of leeg zijn. Via de telefoon kon ik met hulp van de bewoner niet vaststellen wat het probleem was. Dus even op en neer naar Rotterdam met de auto. Uiteindelijk bleek de Victron Quattro in ‘error’ te zijn, mogelijk doordat de service accu inmiddels flink leeg was en de Victron te lang ‘bulk’ had geladen. Simpel uit/aan van de Quattro lostte het probleem op en hij ging weer vrolijk door met laden.

Ik kreeg nu wel de behoefte om de stroomvoorziening op afstand te willen bewaken. Na 4 uur zoeken en lezen op het internet zie ik een aantal opties.

Optie 1

Victron Global Remote

Victron heeft de Global Remote, dit is een GSM/GPRS modem. De Global Remote kan verbonden worden via de MK2 interface op de VE-bus aansluiting van de Victron Quattro. Ook kan de accumonitor BMV600/700 via de BMV datalink worden aangesloten op Global Remote. De status en alarmen worden via SMS tekst berichten doorgegeven aan een mobiele telefoon. De gelogde data kan ook via GPRS/GSM/4G verbinding naar het Victron portal worden doorgestuurd, waar alle gegevens gelezen kunnen worden.

Victron Ethernet Remote

Er is ook een versie met een ethernet aansluiting, de Global Ethernet Remote. De Ethernet Remote heeft dezelfde functies als de Global Remote. Een extra functie van de Ethernet Remote is de mogelijkheid tot aansluiting op een LAN-netwerk met een speciale kabel. Op deze manier kan de Ethernet Remote worden aangesloten op het internet zonder een SIM-kaart.

De Victron Ethernet Remote kan mogelijk via de ethernet poort direct worden aangesloten op de bestaande router die ik aan boord heb voor een permanente internet verbinding aan boord. Deze Teltonika router levert normaliter of via een vaste internet internet verbinding (in de haven van Rotterdam bijvoorbeeld) of via een mobiele 4G verbinding WIFI tijdens het varen.

Nadeel: naast de mogelijke kosten voor het gebruik van een mobiele verbinding, is een nadeel vooral dat je alleen de Victron informatie van de status van de walstroom, de accu en de laadtoestand door krijgt. De niveaus van de tanks, die via het NMEA2000 network worden gecommuniceerd, kun je dus niet zien.

Voorbeeld Victron portal

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn nogal wat leveranciers die een systeem aanbieden die via GSM/GPRS werken. Allemaal een eigen kastje met eigen sensoren, veelal volgens de laatste trend draadloos. Geen leverancier die zich druk maakt over interferentie met andere draadloze apparatuur aan boord. Ook wordt er weinig nagedacht over integratie met reeds bestaande systemen aan boord, zoals het NMEA2000 netwerk. Ik ben niet onder de indruk. Een paar voorbeelden:
MyBoatStatus
YachtWatchman
BoatCommand
GOST
BoatAware
BleuTraker
SirenMarine

Optie 2

Noodzakelijke informatie op het Czone beeldscherm

Het nadeel van optie 1 (geen status van niveau van de tanks) leidt tot een mogelijke oplossing met een aansluiting op het NMEA2000 netwerk. Alle informatie van de walstroom, de accu en de laadtoestand is ook op het NMEA2000 netwerk beschikbaar. Normaliter wordt dit op de Xanthiona zichtbaar gemaakt op het Czone schermpje. Deze informatie wil ik dus op afstand op een mobiele telefoon of PC kunnen zien.

Sentinel module

Op het internet vind ik het product Sentinel Marine. Het is een compact kastje waar het NMEA2000 netwerk op wordt aangesloten en via GSM/GPRS/4G wordt de informatie doorgestuurd naar een app op de mobiele telefoon/tablet of naar een webserver waar de informatie beschikbaar is. Er zijn een aantal varianten van de Sentinel module die verder ook GPS tracking biedt. Ook kan er een deur of bilge alarm op de module worden aangesloten. Omdat de Xanthiona een stalen schip is, is een externe GSM antenne noodzakelijk. Op de website van de Nederlandse leverancier, de Stille Boot, lees ik dat er ook iets met Czone gedaan wordt, wat precies is nog niet duidelijk.

Nadeel: kosten voor uitbreiding van de mogelijkheden en jaarlijkse kosten voor de GSM/GPRS/4G verbinding.

Voorbeeld Sentinel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simrad GoFree

Optie 3: In een enthousiaste bui had ik ook al eens een Simrad GoFree wifi module gekocht. Het hele navigatiesysteem van de Xanthiona bestaat uit Simrad onderdelen, dus met die GoFree dacht ik wel iets slims te kunnen doen. Bij het lezen van de handleiding blijkt dat de GoFree vooral bedoeld is om de informatie van de Simrad schermen via wifi op de boot beschikbaar te maken op een mobiele telefoon of een tablet (access point mode). Hier zie ik het nut niet van. De NMEA2000 informatie is normaal wel op de Simrad schermen zichtbaar, maar als je niet vaart staan de schermen uit en kan de informatie niet via de GoFree zichtbaar worden gemaakt. De GoFree geeft mij ook niet de mogelijkheid om de info op afstand te bekijken. Wel kun je met de GoFree het internet op en zodoende eventuele updates binnen halen (client mode). Geen optie dus.

Er zijn diverse fabrikanten die een wifi-achtige oplossing bieden, maar het beperkt zich meestal tot het zichtbaar maken van de informatie op een tablet of een smartphone OP de boot. Zoals gezegd, daar zie ik het nut niet van. Er zijn duizenden euros geinvesteerd om een goed navigatiesysteem beschikbaar te hebben bij de stuurstand, dan heeft het weinig zin om dit dan ook nog op een tablet zichtbaar te maken, alsof je bij de stuurstand weg zou kunnen lopen en met je tablet in de hand de boot kunt bedienen. Dit nog even los van de nodige technische complicaties en kans op interferentie.

 

Maretron IPG100

Optie 4: een internet protocol gateway in combinatie met een cloud service is ook een optie. Deze is vergelijkbaar met de Victron Ethernet Remote, maar levert alle NMEA2000 informatie. Maretron heeft de Maretron IPG100. Deze wordt gekoppeld aan het NMEA2000 netwerk en via ethernet aan de Teltonica router. Via de Maretron Real Time Cloud service kun je op je tablet of smartphone alle NMEA2000 informatie bekijken. Een uitgebreide mogelijkheid bied Maretron met de MBB300C die ook GPS tracking levert.

Om GPS tracking met de IPG100 mogelijk te maken, moet de huidige NMEA2000 GPS uit het 2de deel (wat alleen aan staat als er gevaren wordt) van het NMEA2000 netwerk worden gehaald en moet worden gekoppeld aan het 1e deel dat 24 uur per dag aan staat.

Maretron cloud service

 

Er zijn meerdere leveranciers die een vergelijkbare internet gateway in combinatie met een cloud service bieden, zoals bijvoorbeeld SeaSmart met zijn SeaSmart E-net. De configuratie ziet er dan als volgt uit:

SeaSmart E-net

 

 

 

 

 

 

SeaSmart heeft o.a. de HelmSmart cloud service.

 

 

 

 

Beste oplossing (vooralsnog):

De beste oplossing lijkt me vooralsnog optie 4: een internet gateway in combinatie met een cloud service. Dit zou bijvoorbeeld de Maretron IPG100 of de Seasmart ENet kunnen zijn. Nadeel van de Maretron is de wat hogere prijs (800 euro versus 495 dollar, alhoewel na importbelasting en BTW zal de 495 dollar ook wel richting 800 euro gaan). Voordelen van deze oplossing:
-alle NMEA2000 informatie op afstand te bekijken
-instellen van alarmen mogelijk
-geen extra antennes (minder kans op interferentie)
-geen extra kosten voor mobiel gebruik van het internet
-vergaande integratie van systemen
-GPS tracking/Geofencing mogelijk

Verdere overwegingen Remote Monitoring status motorjacht Xanthiona

$
0
0

In het vorige bericht Status motorjacht Xanthiona op afstand bewaken beschreef ik de behoefte om op afstand bepaalde parameters van ons motorjacht Xanthiona, zoals toestand service accu, walstroom en het niveau van de tanks, te kunnen bekijken. Deze informatie komt uit een NMEA2000 netwerk en is op het jacht zelf zichtbaar op en schermpje. Nu wil ik dit vanuit thuis op een PC of onderweg via een smartphone bekijken en ik wil nadat ik bepaalde alarmen heb ingesteld, altijd een melding krijgen op mijn smartphone.

NMEA2000 informatie op afstand bekijken

In mijn speurtocht op het internet naar een goede oplossing kwam ik 4 soorten producten tegen;
1) producten die met allerlei eigen sensoren de informatie lokaal op het jacht draadloos ter beschikking maken, zodat je het op een Ipad of smartphone kunt bekijken
2) producten die met allerlei eigen sensoren de informatie via een GPRS/GSM/4G verbinding de NMEA2000 informatie doorsturen als text (SMS) berichten doorsturen naar een smartphone
3) producten die via een GPRS/GSM/4G verbinding de NMEA2000 informatie doorsturen naar een cloud service waar je moet inloggen om de informatie te zien
4) producten die rechtstreeks worden gekoppeld aan een bestaande internet verbinding aan boord en de NMEA2000 informatie door sturen naar een cloud service, of waar je mogelijk vanaf buiten via internet verbinding kunt maken met het apparaat. Het apparaat heeft een webbrowser functionaliteit die de gewenste informatie zichtbaar maakt.

Categorie 1 en 2 producten ben ik niet in geinteresseerd, omdat de Xanthiona een NMEA2000 netwerk heeft die al alle informatie bevat.

Sentinel
De Sentinel Boat Monitor die ik in het vorige artikel al besprak, valt in categorie 3.

Sentinel module

Het is een compact apparaatje en lijkt gebruikersvriendelijk. Na de aanschafkosten (489 euro), jaarlijkse abonnementkosten 120 euro. Echter ik wil zo weinig mogelijke draadloze apparaten aan boord in verband met de kans op interferentie (bepaalde frequenties die invloed op elkaar uitoefenen). Zo leidde afgelopen zomer vermoedelijk interferentie tot het spontaan draaien van boeg- en hekschroef (ongelooflijk, maar waar) met als resultaat een klein beetje schade aan een naastgelegen jacht. Minder is dus beter.

Van categorie 4 noemde ik in het vorig artikel al:
Maretron IPG100
SeaSmart Enet

Zie vorig artikel voor aanvullende informatie en voor- en nadelen.

Na een tip en een verdere speurtocht op het internet kwam ik ook nog tegen:
Yacht Device NMEA2000 Wifi Gateway YDWG-02
Digital Yacht iKommunicate

In principe zijn de Maretron IPG100, de Seasmart Enet, de Yacht Device YDWG-02 en de iKommunicate van Digital Yacht allemaal een gateway die de NMEA2000 informatie lokaal beschikbaar maken, de NMEA2000 informatie doorsturen naar een cloud service waar het kan worden ingezien of de NMEA2000 informatie kan extern vanaf het internet worden benaderd.

SeaSmart Enet, rechtstreeks via ethernet gekoppeld aan bestaande router

SeaSmart
De SeaSmart Enet wordt via een ethernet kabel rechtstreeks gekoppeld aan een bestaande router aan boord. Je kunt dan extern via het internet de informatie via een ingebouwde browser bekijken. De informatie kan ook worden doorgestuurd naar een cloud service, waar je alarm niveaus en alarmmeldingen kunt instellen. Toevallig zag ik een 2e handse SeaSmart aangeboden. In eerste instantie bleek dat de SeaSmart maar een beperkt aantal PGNs (de separate berichten met informatie) van NMEA2000 verwerkt en de rest negeert. Na contact met SeaSmart blijkt dat ze de set aan PGNs recentelijk hebben uitgebreid, ze weten echter niet zeker of het 2e handse apparaat uitgebreid kan worden via een firmware update. De Helmsmart cloud service die SeaSmart biedt lijkt gratis en geeft de mogelijkheid voor het instellen van alarmen.

Maretron IPG100

 

Maretron
De Martetron IPG100, die ook rechtstreeks via ethernet aan de router kan worden gekoppeld, lijkt alle PGNs beschikbaar te maken. Ook met dit apparaat kun je extern via het internet de informatie via een ingebouwde browser bekijken. De Martron biedt ook een cloud service voor het bekijken van informatie, instellen  alarm niveaus en alarmmeldingen. Om de informatie zichtbaar te krijgen moet je de N2KView software kopen. Wil je dit via hun cloud service bekijken, dan zit daar een jaarabonnement aan vast (vanaf $ 295 per jaar). Als je de IPG100 extern via internet benadert, dan omzeil je de jaarlijkse kosten.

 

Yacht Device YDWG-02: vernuftig

Yacht Device
Het Yacht Device NMEA2000 Wifi Gateway YDWG-02 apparaatje ziet er vernuftig en klein uit. De dealers in Nederland van het goedkope apparaatje (189 euro) worden genoemd op de site van SlimSchip.nl. Het wordt direct geschroefd op een bestaande NMEA2000 aansluiting en zend via wifi de informatie lokaal uit in de access point mode. Via de ingebouwde browser kun je de NMEA2000 informatie bekijken. Uit de handleiding blijkt dat de gateway via client mode aan een bestaand wifi netwerk (router) kan worden gekoppeld en dus extern via internet te benaderen moet zijn. Ik heb nog niets gelezen over cloud service en het instellen van alarmen. Wel zou dit product dus weer een draadloze gebruiker er bij voegen met een extra wifi netwerk, waardoor de kans op interferentie verder toe neemt.

 

Digital Yacht
De Digital Yacht iKommunicate is een intelligente gateway met het oogmerk om onderdeel te zijn van “Internet of Things”. Niet duur: $ 300.

Digital Yacht iKommunicate, de ultieme toekomst?

De NMEA2000 informatie wordt intern geconverteerd naar de Signal K de nieuwe “open” HTML5 gebaseerde internet data formaat, waarmee Digital Yacht claimt de eerste te zijn die hier gebruik van maakt: ‘a whole new world of social and connected boating will now be possible’. De iKommunicte can via ethernet rechtstreeks worden gekoppeld aan een bestaande router aan boord. Er zijn een aantal web apps in het apparaat beschikbaar om de informatie zichtbaar te maken. Via een 8 GB SD kaart is het mogelijk data en apps op te slaan. Met het hele Signal K gebeuren gaat dit apparaat zo langzamerhand iets boven mijn pet en met de “Internet of Things” weet ik niet of ik straks blij moet zijn als een slimme hacker mijn boot naar links stuurt terwijl ik liever rechtdoor ga.

Conclusie:
Om de NMEA2000 informatie op afstand te kunnen monitoren zijn er dus een aantal oplossingen, mijn voorkeur gaat uit naar een oplossing met rechtstreekse ethernet koppeling aan het bestaande router: Maretron IPG100, SeaSmart Enet en Digital Yacht iKommunicate. Het liefst met cloud service voor aanvullende instellingen voor alarmen, maar zonder bijkomende jaarlijkse kosten: SeaSmart Enet en Digital Yacht iKommunicate. En nog een beetje begrijpbaar: SeaSmart Enet.

Het enige probleem waar ik nog geen oplossing voor heb, is hoe benader ik vanaf afstand via het internet mijn bestaande router aan boord van de Xanthiona? In het verleden ben ik daar nog steeds niet in geslaagd. Na een tip moet ik het vermoedelijk zoeken in een VPN verbinding. Inmiddels daar wat over gelezen op het internet, maar ik heb geen IT cursus gevolgd, dus dat zal nog wel wat prutsen worden. Later meer over de VPN.

 

 

Alternatieven voor remote monitoring status motorjacht Xanthiona

$
0
0

Na veel zoeken en lezen op het internet en lang prakkezeren kwam ik tot de conclusie dat er ook nog een aantal alternatieven zijn om de voor mij belangrijkste parameters van ons motorjacht Xanthiona op afstand te kunnen zien. In het artikel Status motorjacht Xanthiona op afstand monitoren en Verdere overwegingen remote monitoring motorjacht Xanthiona beschreef ik al een aantal mogelijkheden, waarbij mijn voorlopige conclusie was dat de gateway interface SeaSmart Enet vooralsnog de beste oplossing lijkt. De SeaSmart Enet wordt direct via ethernet aan de bestaande router gekoppeld en direct aan het NMEA2000 netwerk. Seasmart biedt met Helmsmart een gratis cloud service waar allerlei alarmen met bijbehorende alarmmelding kunnen worden ingesteld. Ook lijkt de SeaSmart Enet de meeste NMEA2000 berichten (PGNs) te ondersteunen.

Er zijn producten die maar een beperkt aantal PGNs ondersteunen. De informatie die je wilt zien kan de keuze van het product bepalen. De Yacht Device YDWG-02 die zo vernuftig, klein en eenvoudig leek beperkt zich bijvoorbeeld tot de volgende PGNs:

130311 Environmental Parameters
130312 Temperature
130313 Humidity
130314 Actual Pressure
130316 Temperature, Extended Range
129038 AIS Class A Position Report
129039 AIS Class B Position Report
129040 AIS Class B Extended Position Report
129041 AIS Aids to Navigation (AtoN) Report
129793 AIS UTC and Date Report
129794 AIS Class A Static and Voyage Related Data
129798 AIS SAR Aircraft Position Report
129809 AIS Class B «CS» Static Data Report,Part A
129810 AIS Class B «CS» Static Data Report, Part B

Geen van de PGNs van de Yacht Device YDWG-02 ben ik in geinteresseerd om op afstand te zien, op dit moment dus geen kandidaat meer. Meestal zal de fabrikant op een later moment met een firmware update zijn PGN set uitbreiden.

Ik interesseer me vooral in de walstroom, de status van de service accu en het niveau van de tanks, dat omvat o.a. de volgende PGNs:

127501 Switch Status
127502 Switch Control
127503 AC Input Status
127504 AC Output Status
127505 Fuel Level
127506 DC Detailed
127507 Charger Status
127508 Battery Status
127509 Inverter Status

Dit zijn overigens PGNs die de SeaSmart Enet in ieder geval kan verwerken. Echter nou lees ik bij Victron en de NMEA organisatie weer dat 127502, 127503, 127504, 127507 en 127509 deprecated zijn (dat wil zeggen ze zijn obsolete en superseded by andere PGNs). Zo is de 127502 vervangen door 127501. Er blijven voor mij over: 127501, 127505, 127506 en 127508. De inhoud van de berichten staat hier onder:

PGN Name Content
127501 Switch Status Binary Device Bank Instance, status 1 – 28
127505 Fuel Level Fluid Instance, Fluid Type, Fluid Level, Tank capacity
127506 DC Detailed DC instance, DC type, State of charge, State of health, time remaining, voltage ripple, amp hours
127508 Battery Status Battery instance, Voltage, Current, Case temperature, Sequence id

Dit stemt niet volledig overeen met wat ik op mijn Czone schermpje zie, daar heb ik o.a. 2 x Victron AC status met het voltage en de hoeveelheid stroom, waarvan ik weet dat de bovenste de 230V output is van mijn Victron Quattro en de onderste de 230V input (en dus de walstroom) van de Quattro. Volgens de lijst zou dat dan 127503 en 127504 kunnen zijn, waarvan werd gezegd dat die deprecated waren. Erg duidelijk is het allemaal niet. Deze week ga ik via de software eens kijken welke PGNs daadwerkelijk worden verstuurd over het NMEA2000 netwerk.

Terug naar de alternatieve oplossingen die ik deels via internet vond. Het zijn er 5: Czone Touch 5 display, Simrad GO5, Mastervolt Gateway Interface en USB naar PC en ?.

Alternatief 1: Czone Touch 5

Czone Touch 5, machtig mooi scherm

Zoals eerder beschreven heeft de Xanthiona een ‘distributed power’ systeem van Czone, waarbij dikke stroomkabels naar een vijftal modules lopen verspreid over het jacht en op elke module zijn de lokale gebruikers aangesloten (6 per module). De modules zijn onderling gekoppeld via NMEA2000 en aangesloten op de Simrad kaartplotters met ingebouwde Czone software, een 3.5 inch Czone schermpje en via een USB gateway op een navigatiePC. Het huidige Czone schermpje is net groot genoeg om 5 statusregels te tonen en ik moet even scrollen om de overige 2 te zien.

Ik had me al eens verdiept in een ander schermpje om in 1 oogopslag alle 7 statusregels in 1 keer te zien. Ik liep aan tegen de Czone Touch 5, een machtig mooi scherm met veel mogelijkheden. En een flink prijskaartje, +/- $1000-1200 + importbelasting + BTW. Dit 5 inch Czone scherm heeft een ingebouwd wifi, dat in client mode kan worden aangesloten op de bestaande router.

Czone favorieten

Dan zou ik in principe met een PC/smartphone en een browser via een externe internet verbinding naar de router de informatie van de Touch 5 op afstand moeten kunnen zien. Ik verwacht dat op afstand ook nog zaken kan aan of uit zetten. Het nadeel van dit alternatief is natuurlijk wel weer het extra draadloze apparaat dat aan staat.

Via de favorieten pagina kun je de informatie groeperen die je direct wilt zien.

Alternatief 2: Simrad GO5

Simrad GO5 XSE, ook mooi, veel mogelijkheden

 

Uit kostenoverweging had ik in een vroeg stadium al besloten om geen grote (en vooral dure) Czone schermen op te nemen in het ‘distributed power’ systeem (zie boven). Ik had toch een 2-tal kaartplotters nodig en Simrad heeft die in een aantal maten met ingebouwde Czone software. Zo heb ik op de flying bridge een 12 inch en beneden bij de stuurstand een 7 inch. Met de Czone software in de Simrad heb ik genoeg mogelijkheden om mijn apparatuur digitaal te schakelen en diverse informatie van het NMEA2000 netwerk zichtbar te maken. Een nieuwere 5 inch versie van Simrad, de GO5 XSE, heeft ook de Czone software aan boord en ook wifi. Met wifi in client mode kan de GO5 contact maken met het router en als je de router extern benadert via het internet zou je in principe de nodige informatie kunnen zien.

Simrad GO5 aanpasbaar dashboard

In het Czone deel van de Simrad GO5 XSE kun je wel aanpassingen maken op een pagina, maar tot in hoeverre dat een beeld levert met alle voor mij interessante informatie op 1 pagina is nog niet duidelijk. Bij de huidige 12 en 7 inch versie moet ik, voor zover ik weet, schakelen tussen verschillend pagina’s om de noodzakelijke informatie te zien. Bepaalde zaken aan of uit zetten met de Czone software, is volgens de Simrad handleiding uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan. Nadeel bij deze alternatieve oplossing is ook weer de extra draadloze verbinding. Wel een stuk goedkoper, ca. 550 euro nieuw, 2ehands voor ca. 400 euro.

Alternatief 3: Mastervolt Wireless Interface (WI)

Mastervolt WI met directe Czone en ethernet aansluiting

Al eerder was ik een keer de Mastervolt Wireless Interface tegengekomen, maar omdat ze alleen maar over de Ipad praten, had ik geen interesse (ik ben absoluut geen Apple/Ipad fan). Het prijskaartje van rond 1280 euro schrikt wat af, echter de koppeling met een RJ45 kabel naar de bestaande router en de directe Czone koppeling maakt het toch interessant genoeg om me verder in deze gateway te verdiepen. De handleiding heeft het alleen over het verbinden van een Ipad met het ding, een Android smartphone of PC worden niet genoemd.

Monitoren op een Ipad van Czone toestand via een Mastervolt WI

Als de wifi is uitgeschakeld en het apparaat is met een ethernet kabel met de router verbonden, dan kun je met een Ipad en de Czone/Mastervolt app via de routerverbinding de ingebouwde Czone server benaderen. Je krijgt dan overzichten die vergelijkbaar zijn met de eerder genoemde Czone Touch 5 (zie boven). Er zijn diverse overzichten mogelijk en ik ga er van uit dat je ook weer een favorieten pagina kunt maken. Nadeel: duur en ik heb geen Ipad, voordeel: interessant, directe verbinding met Czone en router.

Alternatief 4: USB en PC

Actisense NGT-1 USB-NMEA converter voor PC

Getriggerd door iets wat op 1 van de vele webpagina’s stond over remote monitoring, bedacht ik dat het ook met een USB naar NMEA2000 converter mogelijk moet zijn om informatie van het NMEA2000 netwerk op een PC te zien. In het deel van mijn NMEA2000 netwerk dat 24 uur per dag aanstaat is geen USB-NMEA converter opgenomen. Er zijn 2 converters in het deel wat aan staat tijdens het varen: de Maretron USB100 en de Actisense NGT1.

Raspberry Pi 24 uur per dag aan moet makkelijk kunnen

1 van de 2 kan worden verplaatst naar het deel van het NMEA2000 netwerk dat 24 uur per dag aan staat.Dan moet er ook een PC 24 uur per dag aan staan, dat kan bijvoorbeeld een ventilatorloze (fanless) PC zijn of een RaspberryPi. Een fanless PC bouw ik voor ca. 500 euro een overbodige RaspberryPi heeft mijn zoon nog ergens liggen. Bij beide mogelijkheden wordt er rechtstreeks via ethernet gekoppeld naar de bestaande router. Even vanaf afstand de router benaderen en de informatie is beschikbaar.

Alternatief 5: bellen of Whatsappen

Waarom moeilijk als het makkelijk kan via Whatsapp

Waarom moet het nou allemaal zo moeilijk? De meest eenvoudige oplossing is gewoon elke dag even bellen met de huidige bewoners van de Xanthiona of ze even een WhatsApp berichtje laten sturen met de statusinformatie. Goedkoop, makkelijk, kant en klare oplossing.

Eh nee, dat is te simpel. Wij van de jachten met allele technische snufjes houden van meer ingewikkelde oplossingen. Als het dan na dagen pielen en prutsen eindelijk werkt, weten we dat ons geld goed besteed is.

 

Hoe verder?

SeaSmart Enet, rechtstreeks via ethernet gekoppeld aan bestaande router

Voorlopig blijf ik bij mijn eerdere conclusie, dat voor mij de SeaSmart Enet de beste oplossing lijkt om op afstand de status van een aantal parameter van de Xanthiona te zien. De SeaSmat Enet hangt met de ethernet kabel rechtstreeks aan de router en NMEA2000 kabel direct aan het NMEA2000 netwerk. Hij stuurt de interessante NMEA2000 informatie via de bestaande internet verbinding naar de Helmsmart cloud service. Waar ik ook ben, met een PC of smartphone met internet verbinding moet ik de noodzakelijk informatie op de cloud service kunnen zien. Met deze oplossing is er geen extra draadloos apparaat, geen GPRS/GSM/4G kosten, geen andere abonnementskosten, geen gedoe met extern benaderen van de router en voorlopig lijkt Seasmart Enet de meest uitgebreide PGN set te hebben. Dat ik dan toevallig een gebruikte SeaSmart Enet kan kopen voor 250 euro is ‘besides the point’.

Alsnog Certificaat van Onderzoek (CvO) voor motorjacht Xanthiona

$
0
0

Tijdens de cursus Rijnsportpatent in 2012 kwam een discussie op gang met de medecursisten en een aantal instructeurs over het Certificaat van Onderzoek (CvO), mede in relatie met het Reglement Onderzoek Schepen op de Rijn (ROSR). Het bleek dat binnenvaartschepen langer dan 20 meter en schepen met een Lengte x Breedte x Diepgang (zonder kiel) groter dan 100 een CvO nodig hebben. Het CvO is te verkrijgen na een grondige inspectie van het schip door een erkend inspecteur. De grote vraag was: vallen pleziervaartuigen ook onder de definitie van binnenvaartschepen en zo ja, hoe zit het dan met L x B x D voor onze jachten?

Toepasssingsgebied Europese richtlijn 2006

Na flink wat discusssie tijdens de cursus was ik er van overtuigd dat de Xanthiona met haar 16.70 meter lengte en 5.47 meter breedte geen CvO nodig had. Alhoewel het schip met een lengt van 16.7 meter en breedte van 5.47 meter (16.7 x 5.47 =91.3) gevaarlijk dicht in de buurt van de 100 komt. Ik schreef daar toen het volgende bericht over: Meeer regelgeving: even schrikken. Ik was er van overtuigd dat de diepgang van de Xanthiona zonder kiel meegerekend, minder dan 1.00 meter was, dus CvO was niet nodig. Jarenlang was ik vrij laconiek over het CvO en had voor mijn eigen overtuiging nog eens de diepgang gemeten aan de achterzijde van de Xanthiona vanaf het water tot aan de onderkant van het schip. Ik kwam tot 60 centimer, dus bij lange na ging de Xanthiona niet over die 100.

Berekening diepgang voor CvO (zonder kiel)

Afgelopen zomer waren er enkele scheepseigenaren op de jachthaven van Strand Horst die hun schip lieten keuren voor het CvO. Ook met hun sprak ik laconiek over het CvO, ondanks hun opmerkingen dat de Xanthiona toch wel een groot schip is. 1 van de eigenaren van een schip die duidelijk kleiner was dan de Xanthiona gaf aan dat de diepgang van zijn schip hem toch wel over de 100 bracht. Ik maakte me nog steeds geen zorgen, totdat ik tijdens onze vakantiereis met de Xanthiona in Amsterdam Marina lag. Daar sprak ik met de eigenaar van het trawlerjacht Kyra, die op weg was naar de werf voor een inspectie voor het CvO.

De eigenaar vertelde over het CvO en dat sommige punten niet logisch lijken, zoals het aan boord hebben van 3 maal een 9 kg schuimblusser, die dingen zijn nauwelijks te tillen en derhalve moeilijk voor een vrouw om een brand mee blussen. Ook lijkt het wel of niet meerekenen van de kiel volgens hem enigszins discutabel te zijn. Het zou daarmee gaan over of een kiel wel of niet als vast onderdeel van het schip wordt gezien. Een zeiljacht heeft bijvoorbeeld een aangehangen kiel en is dan geen vast onderdeel. Ik spreek nog een andere eigenaar van een jacht in Amsterdam Marina die recentelijk zijn jacht had laten opmeten om te bepalen of zijn jacht een CvO zou moeten hebben. Het meetcertificaat, waarmee hij ruim onder de 100 bleef, gaf een diepgang aan van 1.40 meter. Volgens de foto op het certificaat lijkt dat alleen te kunnen als de kiel is meegerekend. Ik begon zo langzamerhand wat zenuwachtig te worden.

Een dag later sprak ik de eigenaar van een Almarine 1600 in Amsterdam Marina, die het jacht vorig jaar kocht onder de voorwaarde dat het jacht geen CvO nodig had. Tijdens de aankoopkeuring werd zijn jacht officieel opgemeten en kwam L X B x D uit op een wonderbaarlijke 99.8. Hij had geluk, geen CvO nodig. De Xanthiona is een Almarine 1700 met een 40 cm langer zwemplateau (deel van het schip) dan de 1600 uitvoering. Het werd meteen duidelijk: de Xanthiona gaat met L x B x D over de 100 en CvO is verplicht.

Almarine 1700, diepgang aan voorzijde het grootst

Het opvallende is dat de diepgang voor de Almarine 1600 is bepaald op 1.25 meter. Ik kan dat niet rijmen met de 60 cm die ik aan de achterkant van de Xanthiona mat. Ik bekijk nog eens de ontwerptekening van de Xanthiona en het wordt duidelijk; aan de voorzijde steekt zowel de 1600 als de 1700 versie behoorlijk veel dieper dan de achterzijde.

De rest van de zomervakantie besteed ik een groot deel van de tijd op het internet, alles lezend over het Certificaat van Onderzoek voor pleziervaartuigen. In ieder geval is de invoering van het CvO begonnen in 2008 met de invoering van een Europees-brede wet voor binnenvaartschepen, waar volgens hun definitie een pleziervaartuig kleiner dan 20 meter ook onder valt en zeker als de L x B x D (zonder kiel) groter is dan 100. Gelukkig is er een interim-regeling, maar dan moet het schip wel voor 1 december 2018 zijn aangemeld. Jammer genoeg zijn enkele van de eisen van het CvO nogal ingrijpend, zoals het hebben van een waterdicht schot in de voorpiek. Met een moeilijke formule wordt berekend op welke afstand van de voorzijde van het schip het schot moet zijn aangebracht. De Xanthiona heeft wel een schot voorin, maar daar zit een heel mooi gat in om daarachter bij de ankerlier en de ankerketting te kunnen. Of het schot op de juiste afstand zit weet ik niet. Ook lees ik iets over spanten die om de 50 cm moeten zitten, bij de Xanthiona zitten ze om de meter. Ik maak me steeds meer zorgen, het hele interieur er uit halen om extra spanten aan te brengen is absoluut geen optie.

Enkele weken later als ik zo’n beetje alles gelezen hebt wat er geschreven is over het CvO, weet ik de zaken in perspectief te plaatsen. De officiele wet is de Europese richtlijn voor de technische eisen van binnenvaartschepen van december 2006. De Xanthiona is een onder de Europese richtlijn voor pleziervaartuigen (Recreational Craft Directive 2013) gebouwd jacht, deze richtlijn wordt vaak aangeduid als CE. Volgens artikel 21.02 lid 2 van Hoofdstuk 21 Bijzonder bepalingen voor pleziervaartuigen van de richtlijn voor het CvO, zijn een flink aantal van de technische eisen niet van toepassing voor een onder CE gebouwd pleziervaartuig. Men gaat er van uit dat een onder CE gebouwd pleziervaartuig voldoende veilig is. Ook is de interimregeling niet van toepassing voor een CE jacht. Uiteindelijk blijkt het allemaal erg mee te vallen.

De essentie van de Europese richtlijn gaat om het bevorderen van de veiligheid van schepen op de binnenwateren, zodat een schip geen ‘klaarblijkelijk gevaar’ is. Het gaat dan voor pleziervaartuigen gebouwd onder CE, om het hebben van de juiste aantallen zwemvesten, de juiste aantallen brandblussers, verbandtrommel, een bootshaak, een verrekijker, een bord ‘Redden van drenkelingen’, juiste markering met tekst van vulopeningen aan dek, vrij zicht vanaf de stuurpositie, een marifoon, AIS en een krachtige schijnwerper (op batterijen). Het gaat niet alleen om zulke simpele zaken, maar ook om een bepaald gewicht van het anker ten opzichte van het gewicht van het schip, bepaalde lengte van het ankerketting, noodafsluiters voor de brandstoftanks en in de richtlijn worden nog zaken genoemd over geluidsniveau bij de stuurstand, voortgebracht geluid en verwarmingstoestellen. Gelukkig is er geen gasinstallatie aan boord van de Xanthiona, daar gaan ook een aantal eisen over in de richtlijn.

 

 

De inspectie voor het CvO moet worden uitgevoerd door een erkend en gecertificeerd inspecteur. Zij werken voor of zijn aangesloten bij o.a.:
Bureau Scheepvaart Certificering
Register Holland
Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart
Bureau Veritas
Lloyds Register
DNVGL

Al met al waren de CvO eisen voor een CE-jacht niet zo moeilijk en eind augustus verzocht ik Register Holland om de inspectie voor het CvO uit te voeren. De inspectie bestaat uit 2 delen, een casco-inspectie en een veiligheidsinspectie. Bij de officiele casco-inspectie wordt o.a. de huiddikte gemeten en gekeken naar de constructie van het schip. Maar wederom omdat de Xanthiona onder CE is gebouwd, is de casco-inspectie officieel niet van toepassing. Wel is door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald dat een schip bij een eerste inspectie door een erkend inspecteur het casco op het droge moet worden bezichtigd. De Xanthiona moet dus uit het water. Waar? De Xanthiona is nogal een zwaar schip, geschat op ca. 48 ton. Het schip ligt in inmiddels in Rotterdam Marina en na wat speurwerk kan de Xanthiona bij de dichtstbijzijnde plek het Recreactiepark de Oude Maas bij Barendrecht op een botenwagen uit het water.

Op 12 november wordt de casco-inspectie gepland te Barendrecht en op 13 november is de veiligheidsinspectie gepland in Rotterdam, waar de Xanthiona momenteel ligt. Later meer over de casco-inspectie en de veiligheidsinspectie.

Casco-inspectie voor CvO motorjacht Xanthiona

$
0
0

 

In afwachting van de casco-inspectie de volgende dag

De casco-inspectie van ons motorjacht Xanthiona als deel 1 van de certificering voor het Certificaat van onderzoek (zie vorig bericht) werd gepland op 12 november om 09.00 uur. Het gewicht van de Xanthiona schatte ik op ca. 48 ton. Het zusterschip, de Halve Maen, dat 3 jaar geleden uit en in het water ging woog 47 ton. De Xanthiona is zwaar betimmerd en met de extra 1350 kg ballast zou het zeker 48 ton moeten zijn. De dichtstbijzijnde mogelijkheid bij Rotterdam in de buurt om de Xanthiona uit het water te halen was bij de jachthaven van Recreatiepark de Oude Maas te Barendrecht.  Zij beschikken over een botenwagen tot 60 ton.

Deskundig uit het water

De Xanthiona werd op zeer kundige wijze door de havenmeester en zijn personeel met de botenwagen op de kant gezet. Een imposant gezicht, zo op de kant blijkt nog maar weer eens hoe groot het jacht is. Volgens de havenmeester was de Xanthiona wel veel zwaarder dan de 48 ton, want de botenwagen kon het maar net aan. Hij zal nog eens een keer ergens op de weegschaal moeten om exact vast te stellen hoe zwaar hij is.

Voor het eerst na 7 jaar in het water kon ik zien hoe het aangroeiwerend middel  Coppercoat zich had gehouden, zie ook bericht Xanthiona ge-Coppercoat. Het onderwaterschip was nagenoeg vrij van aangroei. Coppercoat is 90 % fijn koperpoeder gemengd met 10 % expoxy, wat in 4 lagen nat-op-nat moet worden aangebracht. Over Coppercoat als aangroeiwerende laag zijn de meningen verdeeld, het varieert van 10-15 jaar zonder aangroei tot volledige mislukking. Over het algeheel zijn de meningen op het internet wel positief en volstaat het regelmatig afspuiten van het onderwaterschip. De Xanthiona was zo schoon dat afspuiten niet eens nodig was.

Nagenoeg schoon na 7 jaar in het water. Te klein roerblad?

Rutger Versluis van Duursma & Versluis Expertise heeft de casco-inspectie op een prettige manier en met veel uitleg uitgevoerd. De Xanthiona werd eerst opgemeten: L x B x D (zonder kiel) werd bepaald op: 16.66 x 5.38 x 1.17. = 105. Hiermee was de Xanthiona dus net over de bekende 100 waarvoor CvO verplicht is, zoals ik in het  vorig bericht al schreef. De huiddikte was overal prima in orde: 4.9-5.0 mm. Een medewerker van Versluis vroeg hoe de Xanthiona stuurde, want hij vond het roerblad wat aan de kleine kant. Ik ben geen super-ervaren motorbootvaarder, maar had na verloop van jaren wel gemerkt dat ik in krap vaarwater steeds de boegschroef moet gebruiken om de Xanthiona om een nauwe bocht te krijgen. Ook heeft de Xanthiona een enorme draaicirkel. Ik heb al contact gezocht met Meijer Bootservice om met mij mee te denken om volgend jaar het roerblad te vergroten. Hierover volgend jaar meer op dit weblog.

De inspecteur heeft het schip grondig van buiten en binnen bekeken, alle luiken werden opengehaald om onder de vloeren naar de constructie te kijken en het zag er allemaal prima uit. De enige minpunten waren:
-de niet gebruikte afsluiters onder de waterlijn moeten worden voorzien van afsluitdoppen
-de afsluiters op de standpijp voor de afvoer moeten hoger boven de waterlijn worden aangebracht
Deze punten zijn eenvoudig te verbeteren.

De Xanthiona, een groot jacht

Na ca. 1.5 uur was de inspectie voorbij en kon de Xanthiona weer in het water. De havenmeester wist niet zeker of dat nog wel zo snel kon, want ondertussen was door de ebstroom het water flink gezakt en dan kan de boot niet meer veilig de helling af. Gelukkig ging het net en rond 12.30 begonnen we aan de terugreis naar Rotterdam Marina.

Viewing all 149 articles
Browse latest View live